FNs bærekraftsmål

Bakgrunn

Målene er vår felles plan for å imøtekomme dagens behov også for fremtiden. Målene gjelder frem til 2030 og forplikter lokalt, nasjonalt og globalt.

Nedsatt funksjonsevne

Et av hovedprinsippene er at ingen skal utelates. De mest sårbare menneskene må derfor prioriteres. Eksempel på ekskluderte grupper er blant annet mennesker med nedsatt funksjonsevne.

FNs bærekraftsmål er vår felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. 

FNs bærekraftsmål består av 17 mål og 169 delmål. Målene skal fungere som en felles retning for land, næringsliv og sivilsamfunn. 

Under finner du de mest relevante delmålene for Changing Places

9 av 10 med store behov opplever at
ordinære HCWC ikke er tilstrekkelige.

Delmål 6.2

Samfunnet skal innen 2030 sørge for tilgang til tilstrekkelige og likeverdige sanitær-, hygiene- og toalettforhold for alle, med særlig vekt på behovene til jenter og kvinner og personer i utsatte situasjoner

Det er åpenbart at det for en gruppe mennesker er behov for bedre fasiliteter enn en har i dag. Personer med ulike funksjonsnedsettelser som ikke kan dra nytte av ordinære HCWC er etter vår definisjon i en utsatt situasjon.

Det trenger ikke å være fysisk funksjonsnedsettelse i form av stor rullestol, det kan også være andre synlige og usynlige funksjonshindringer. Gode skifterom, eller Changing Places vil være til glede for alle, når de trenger det. 

Delmål 8.5

Samfunnet skal innen 2030 oppnå full og produktiv sysselsetting og anstendig arbeid for alle kvinner og menn, inkludert ungdom og personer med nedsatt funksjonsevne, og oppnå lik lønn for likt arbeid

En arbeidsplass uten et godt sted å gjøre det fornødne? Det er ikke et 1:1 forhold mellom det å ha store behov og manglende arbeidsevne. Tvert om, men manglende fasiliteter gjør at arbeidslivet går glipp av kompetanse.

Svært få skoler og utdanningssteder har Changing Places, og i den grad de finnes er de på særskilte tilrettelagte spesialavdelinger. Forutsetningen for likestilling er at Changing Places finnes ved alle nybygg av skoler og større arbeidsplasser

Delmål 9.1

Samfunnet skal utvikle pålitelig, bærekraftig og solid infrastruktur av høy kvalitet, inkludert regional og grensekryssende infrastruktur, for å støtte økonomisk utvikling og livskvalitet med vekt på overkommelig pris og likeverdig tilgang for alle

Større knutepunkter for transport bør ha fasiliteter for at hvem som helst kan benytte seg av de. Både langs vei, bane og fly er det behov for muligheter til å gjøre nødvendige ærender.

Lik mulighet til å skaffe varer og tjenester forplikter butikker og kjøpesentra til å sikre muligheter for Changing Places.

Delmål 10.3

Samfunnet skal sikre like muligheter og redusere forskjeller i levekår, blant annet ved å avskaffe diskriminerende lover, politikk og praksis og ved å fremme lovgivning, politikk og tiltak som er egnet til å nå dette målet

Gjennom aktiv politikkutforming, lokalt, regionalt og nasjonalt vil målet kunne nås. Hver kommune skal i sin periode vedta kommuneplan og samfunnsdel.

Changing Places må inngå som et tiltak for å åpne for alminnelig tilgjengelighet uansett funksjonsevne. Summen vil over tid medføre nødvendige endringer i nasjonalt lovverk og tilhørende reguleringer.

Delmål 11.2

Samfunnet skal innen 2030 sørge for at alle har tilgang til trygge, tilgjengelige og bærekraftige transportsystemer til en overkommelig pris og bedre sikkerheten på veiene, særlig ved å legge til rette for kollektivtransport og med særlig vekt på behovene til personer i utsatte situasjoner, kvinner, barn, personer med nedsatt funksjonsevne og eldre

Kartlegging viser at funksjonshemmede i stor grad er kollektive ikke-brukere (Transportøkonomisk institutt 2014). Videre vet en at funksjonshemmede med bil i har lengre kjørelengde enn andre, da bilen som hjelpemiddel er nødvendig (Handikappede barns foreldreforening 2022)

Det betyr at det må være forutsigbarhet for gode fasiliteter langs veien, offentlige som privat og at en må etablere Changing Places som standard ved alle nybygg av energistasjoner / servicepunkt for trafikanter langs veien. Dette må innarbeides i lokale bestemmelser hos den enkelte kommune.

Delmål 11.7

Innen 2030 sørge for at alle, særlig kvinner og barn, eldre og personer med nedsatt funksjonsevne, har tilgang til trygge, inkluderende og tilgjengelige grøntområder og offentlige rom

Tilgjengelighet til næromårder, ute som inne er viktig for samfunnsdeltagelse. Det innebærer at en ved etablering av toalettfasiliteter utendørs må vurdere Changing Places standard sammen med ordinært HCWC.

Tilsvarende må en legge til grunn at offentlige publikumsareal, bibliotek, konsert- og kulturhus etablerer Changing Places tilsvarende.